SPRÅK

Øveraasen utvikler autonom brøyting for norske flyplasser

Yeti Snow Technology AS, En felles satsning av Øveraasen AS og Semcon Devotek AS, har signert en utviklingsavtale med Avinor om å utvikle og demonstrere en selvkjørende brøytebil for flyplass. Løsningen skal gi bedre oppetid og økt effektivitet. En fullskala pilot vil bli demonstrert i mars 2018. 

Projektet blir det første i verden der store maskiner tilpasses for å kjøre autonomt og passe den viktige samfunnsoppgaven å holde start og landingsbaner snøfrie.

Øveraasen bidrar med dyp mekanisk kunnskap og Semcon Devotek i Norge med sin kompetanse om komplekse sanntidssytem og autonome løsninger.

– Hvert minutt et fly står stilla er kostbart. Vi ser et stort potensial for forbedret tilgjengelighet, men også for bedret miljø og sikkerhet når maskinen kjøres uten fører, sier Thor Øveraasen, daglig leder hos Øveraasen AS.

Etter tidligere å ha jobbet med protyper i skala 1:14 kommer Yeti Snow Technology nå til å utvikle autonom snørydding i fullskala basert på Øveraasen sine maskiner som er nesten 20 meter lange og 8,5 meter brede.

Det spesielle i prosjektet er at maskinene skal fungere i de vanskeligst tenkbare forholdene for autonom kjøring: kraftig nedbør, dårlig sikt og kulde.

– En flyplass er et samfunn i miniatyr med tydelige og høye mål for virksomheten. Hvis vi kan løse oppgaven der, kan vi kjøre autonomt hvor som helst, sier Thor Øveraasen.

Den første demonstrasjonen av systemet vil gjennomføres i mars 2018 på en av Avinors flyplasser. Hvis prosjektet er vellykket kan løsningen implementeres på flere av Avinors 46 flyplasser i Norge.