SPRÅK

Første RS 600 Performance Line levert Oslo lufthavn

Før nyttår gikk den aller første RS 600 Performance Line ut porten fra vår fabrikk på Gjøvik.

Denne maskinen er den første av i alt 12 RS 600 som på sikt skal rydde snø autonomt på Oslo lufthavn.


Foto: Øveraasen AS

RS 600 Performance Line er verdens desidert største sope- og blåsemaskin.
Med denne maskinen vil man trenge færre enheter til å gjøre den samme jobben. Den vil gjøre flyplasser enda mer effektive og spare miljøet for utslipp.

I oppstarten vil maskinen bli brukt med sjåfør samtidig som den autonome driften implementeres.

Den nye sope- og blåsemaskinen, RS 600 Performance Line, er rundt 40 prosent mer effektiv enn forgjengeren RS 400 Performance Line.
Dersom den nye maskinen skulle ryddet en rullebane på 3500 meter helt alene, ville den ha brukt hele 14 minutter kortere tid enn forgjengeren.

Foto: Harald Kvam, Avinor 

Fakta:

  • I oktober 2020 lyste Avinor ut et anbud for å anskaffe autonome sope- og blåsemaskiner. Etter en grundig anbudsprosess ble rammeavtalen for åtte år tildelt Øveraasen AS den 12. mars 2021. Kontrakten undertegnet 2. april 2021 etter karenstidens utløp.
  • Kontrakten omfatter innkjøp av sope- og blåsemaskiner til Avinors lufthavner med autonome løsninger.
  • At sope- og blåsemaskinene blir autonome vil si at både kjøretøy og utstyr opereres av et styringssystem. I starten vil første bil i en brøytekolonne ha en operatør, mens resten av maskinene følger etter av seg selv.
  • Første maskin ble levert til Oslo lufthavn før nyttår 2021.  Totalt vil det komme 12 sope- og blåsemaskiner i løpet av 2022. Pandemien og problemene den har skapt med globale leveranser kan få innvirkning på fremdriftsplanen.
  • Etter planen skal flere autonome sope- og blåsemaskiner settes i drift på Oslo lufthavn når perioden med implementering og igangkjøring er ferdig. Nøyaktig dato er vanskelig å si, det avhenger blant annet av snøfall.