SPRÅK

En ny milepæl på vei til autonomi!

Swedavia vil i løpet av uke 39 ta imot levering av de første RS 400 Performance Line Sope- og blåsemaskinene til Stockholm Arlanda. Kontrakten mellom Øveraasen AS og Swedavia ble signert i fjor, og til tross for den utfordrende Corona-situasjonen leveres maskinene før vintersesongen 2020/2021. Alt i alt skal 20 enheter leveres i år.

Maskinene er den siste modellen av den velprøvde RS 400 Performance Line og allerede utstyrt med de nødvendige endringene for å kjøre autonomt på flyplassen. Komplette autonome maskiner vil være i drift på Arlanda i løpet av 2021, og i aksjon som fulle ryddegrupper i vintersesongen 2021/2022. Swedavia tar en ledende posisjon når det gjelder autonome kjøretøyer, noe som vil ha en positiv effekt på de totale driftskostnadene til flyplassen, og i tillegg til at kvaliteten på hver eneste snøryddingsoperasjon forventes å forbedres betraktelig. Fokus på miljø er prioritert for både Swedavia og Øveraasen, og målet er å minimere mengden kjemikalier som brukes til avisning av rullebaner, taxebaner og flyoppstillingsplasser. RS 400 Performance Line til Swedavia er i stand til å ploge, koste, blåse og avise samtidig. Dette er nytt på verdensmarkedet for denne størrelsen på snøryddingsmaskiner

De viktigste tekniske data er:

- brøytebredde 7,30 meter

- børstebredde 6,10 meter

- spredebredde 16,00 meter

- kjemikalietank 3.700 liter

- Totalvekt: ca. 30.000 kg

En bemerkelsesverdig teknisk løsning er utviklet for å kontrollere den store EP 9 L snøplogen foran. Vinkelen på plogen justeres automatisk for å opprettholde full arbeidsbreddekjøring i svinger. For sommertrening senkes støttehjulene hydraulisk for å unngå at poly-skjærene blir slitte. Kostnadsbesparende og miljøvennlig!

Etter levering til Arlanda vil maskinene bli servet og vedlikeholdt av serviceteamet til Øveraasen Sverige AB, et 100% datterselskap av Øveraasen AS, som ble grunnlagt i år. Det unge selskapet har allerede satt bemerkelsesverdige spor i det svenske markedet.

Den autonome teknologien er utviklet av Yeti Move som tilhører Semcon, Husquarna og Øveraasen med 33,3% hver. Yeti-teknologien kan brukes til alle slags autonome operasjoner, og interessen for Yeti Move er stor fra hele verden.

Vi vil igjen takke Swedavia for kontrakten og tilliten de har vist ved å plassere en så stor ordre ved Øveraasen. Vi vil gjøre vårt beste for å leve opp til Swedavia's forventninger!