SPRÅK

Overlevering TV 1000 Station Nord Grønland

I mai 2015 hadde Øveraasen den store gleden av å levere 1 stk TV 1000 til det Danske Forsvarets med levering på Station Nord på Grønland.

Dette er den første av tre maskiner som er bestilt av det Danske Forsvaret (DALO).

Alle tre maskinene skal til Grønland, henholdsvis 2 stk til Station Nord og 1 stk til Forsvarets Vagt Mestervig 1000 km sør for Station Nord.

Alle maskinene skal være operative 365 dager i året da fly er eneste måten å komme seg til stasjonene på gjennom hele året.

Maskinene vil operere under de mest ekstreme forhold og det forventes at maskinene fungerer like godt når lufttemperaturen viser -50°C med vindstyrke opp til 30 m/s som den vil gjøre med en lufttemperaturen på 0°C og vindstyrken på 5 m/s.

Maskinene går også på flybensin da normal diesel ikke er tilgjengelig der oppe.

Den første TV 1000 ble fløyet inn til Station Nord med det ukrainske transportflyet Ilyushin Il 76. Dette er ett av verdens største transportfly, men på tross av flyets størrelse måtte store deler av TV 1000 demonteres for å få plass til maskinen inne i flyet.

Vel fremme ble maskinen montert sammen av to serviceteknikere fra Øveraasen samt en mann i fra vår chassisleverandør Titan.

De brukte i underkant av tre dager på denne jobben og etter dette ble maskinen nøye testet og DALOs menn fikk den nødvendige opplæring for å drifte denne maskinen på egenhånd i det arktiske klimaet der oppe.

Dette er en av de mest eksotiske leveransene i Øveraasen sin historie og vi er meget stolte og takknemlig for at det Danske Forsvaret valgte oss til sin leverandør på stor snøfresere.