SPRÅK

Autonome snøryddingsmaskiner inntar svenske flyplasser

De siste årene har Øveraasen, sammen med Yeti Snow Technology AS, utviklet og testet autonome snøryddingsmaskiner for flyplasser. De siste testene ble gjennomført i fjor vinter på Gardermoen flyplass utenfor Oslo. Nå velger svenske Swedavia å satse på denne teknologien som ble utviklet over en periode på nærmere tre år.

Øveraasen og Swedavia har i disse dager signert en rammeavtale for leveransen av neste generasjonens maskiner for snørydding på Sveriges ti største flyplasser. Utstyret som leveres er av typen Runway Sweeper med plog-, børste-, blås- og sprayfunksjon som brukes til snørydding av start- og landingsbaner på flyplasser. Maskinene vil være utstyrt med den nyeste teknologien for avansert førerassistanse og automatisert kjøring.

For Øveraasen og Yeti Snow Technology betyr dette at den framtidsrettede satsningen møter et stort behov i markedet. «Å signere en kontrakt i denne størrelsesordenen og samtidig kunne levere morgendagens teknologi viser at vi har truffet et behov hos våre kunder. Med vår nye teknologi kan utslippene videre reduseres betydelig. Swedavia og Øveraasen settes på verdenskartet for utvikling av autonome kjøretøy», sier Thor Arve Øveraasen, daglig leder og eier hos Øveraasen AS.

Yeti Snow Technology eies med like deler av Semcon, Husqvarna og Øveraasen og har i løpet av de siste årene utviklet et avansert system som kan brukes på områder hvor det er satt høye krav til sikkert, presisjon og pålitelighet. Systemet har så langt blir brukt for flyplasser og veibygging men mulighetene for å bruke systemet på andre områder er nærmest ubegrenset.

Mer informasjon om Øveraasen finner man her: www.overaasen.no
Mer informasjon om Swedavia finner man her: www.swedavia.se
Mer informasjon om Yeti Snow Technology finner man her: www.yetisnowtech.com

For ytterlige informasjon, ta gjerne kontakt med:
Thor Arve Øveraasen CEO, Telefon +47 952 77 957
eller Ulrich Maurer CFO, Telefon +47 417 65 125